Kada je riječ o luksuznim satovima, Rolex je nedvojbeno jedan od najpoznatijih i najtraženijih brendova na svijetu. Rolex satovi desetljećima su simbol prestiža i statusa, a njihov dizajn i izrada ostali su bezvremenski. Ipak, postoje Rolexovi satovi koji se izdvajaju od ostalih, ne samo svojom kvalitetom nego i cijenom. U ovom ćemo članku pogledati najskuplje Rolex satove ikada prodane na aukciji.

1. Rolex Daytona Paula Newmana – 17,75 milijuna dolara
Najskuplji Rolex sat ikada prodan na aukciji je Rolex Daytona Paula Newmana, koji je 2017. godine prodan za nevjerojatan iznos od 17,75 milijuna dolara u aukcijskoj kući Phillips u New Yorku. Ovaj sat nije vrijedan samo zbog povezanosti s legendarnim holivudskim glumcem i zaljubljenikom u utrke, već i zbog svoje rijetkosti i vrlo tražene reference – Rolex Daytona 6239.

Ovaj je komad jedan od najranijih i najslikovitijih referenci Daytone. Sadrži “egzotični” brojčanik, koji je bio odmak od tradicionalnog Rolex dizajna, a nosio se u filmu “Winning” iz 1969., što je uvelike pridonijelo nevjerojatnoj vrijednosti sata i trajnoj popularnosti među kolekcionarima.

2. Rolex Bao Dai – 5,1 milijun dolara
Rolex Bao Dai, jedinstveni Rolex Reference 6062, pripadao je posljednjem caru Vijetnama, Bao Daiju. Kupio ga je u Ženevi 1954. godine, a sat je od tada prepoznat kao jedan od najskupljih Rolex satova ikada prodanih na aukciji. Sat je poznat po crnom brojčaniku, dijamantnim indeksima i prikazu mjesečeve mijene, što dodaje dašak luksuza njegovom elegantnom dizajnu. Bao Dai također je simbol vijetnamske bogate povijesti i kulturne baštine, budući da je nekoć bio u vlasništvu cijenjenog vođe koji je odigrao značajnu ulogu u povijesti zemlje. Unatoč svojoj visokoj vrijednosti, Bao Dai ostaje svjedočanstvo umjetnosti urarstva i bezvremeno remek-djelo koje nastavlja osvajati kolekcionare i entuzijaste.

3. Rolex Daytona Ref. 6263 Oyster Albino – 4,1 milijun dolara
Rolex Daytona Ref. 6263 Oyster Albino vrlo je tražen sat koji se smatra jednim od najrjeđih satova na svijetu. Njegove posebne značajke su posrebreni brojčanik i funkcije kronografa, što ga čini istaknutim u svijetu urologije. Proizvedena su samo četiri ovakva sata, a svaki je jedinstveni dio povijesti. Rečeno je da je Albino nastao kao poseban zahtjev njemačkog trkaćeg tima 1970-ih, koji je želio sat koji će se lako očitavati tijekom vožnje pri velikim brzinama. Trkaće boje tima bile su bijele s crvenim detaljima, zbog čega Albino ima posrebreni brojčanik s crvenim kazaljkama kronografa.

Unatoč svojoj rijetkosti, Albino je posljednjih godina dospio na naslovnice zbog svoje nevjerojatne vrijednosti na aukciji. Godine 2014. jedan od četiri sata prodan je za vrtoglavih 4,1 milijun dolara u aukcijskoj kući Christie’s u Ženevi. Ova prodaja postavila je rekord za najskuplji Rolex ikad prodan na aukciji i zacementirala mjesto Albina u povijesti kao pravog remek-djela urarstva.

4. Rolex Daytona Ref. 6265 – 3,7 milijuna dolara
Rolex Daytona Ref. 6265 vrlo je tražena referenca među kolekcionarima zbog svog povijesnog značaja i iznimne kvalitete. Ovaj poseban sat, u vlasništvu legendarnog glazbenika Erica Claptona, pravi je dragulj i dokaz umijeća izrade i inovativnosti po kojima je Rolex poznat od svojih početaka.

Eric Clapton, slavni glazbenik poznat po svojim doprinosima rocku i bluesu, bio je strastveni kolekcionar satova. Njegova kolekcija uključivala je neke od najlegendarnijih satova našeg vremena, a Rolex Daytona Ref. 6265 bila je jedna od njegovih najcjenjenijih stvari. Claptonova veza sa satom dodaje dodatni sloj povijesti i prestiža ionako impresivnom satu.

Kada je sat prodan za 3,7 milijuna dolara u aukcijskoj kući Phillips 2019., srušio je rekorde i dospio na naslovnice diljem svijeta. Prodaja je bila potvrda trajne popularnosti vintage satova Rolex i trajne privlačnosti posjedovanja dijela povijesti. Kolekcionari nastavljaju tražiti rijetke primjerke Rolexa Daytona Ref. 6265, a sat ostaje simbol bezvremenske elegancije i sofisticiranosti po kojoj je Rolex poznat.

5. Rolex Single Red Sea-Dweller Ref. 1665. – 1,4 milijuna dolara
Rolex Single Red Sea-Dweller Ref. 1665 je nedvojbeno izniman sat. Jedinstveni dizajn ovog sata dokaz je Rolexove predanosti umjetnosti izrade satova, što ga čini pravim remek-djelom za kojim žude kolekcionari. Njegova jedna crvena linija teksta na brojčaniku važna je značajka koja ga izdvaja od ostalih Sea-Dweller modela. Ovaj sat prodan je za nevjerojatnih 1,4 milijuna dolara u aukcijskoj kući Christie’s u Ženevi 2018. Vrijednost sata odraz je visoke razine umijeća koja je ušla u njegovu izradu, a njegov jedinstveni dizajn učinio ga je ikonom u svijetu luksuznih satova.

Zaključak
Rolex satovi oduvijek su bili simbol luksuza i statusa, a ovi komadi prodani na aukciji dokazuju bezvremensku privlačnost brenda. Od legendarne Daytone Paula Newmana do rijetkog i vrlo kolekcionarskog Single Red Sea-Dweller, ovi satovi nisu samo vrijedni, već su i dijelovi povijesti. Ako ste dovoljno sretni da posjedujete jedan od ovih satova, ne nosite samo Rolex, već i umjetničko djelo.

Zalagaonica Cashmarket obavlja otkup Rolexa te zalog Rolexa.